Отруєння організму. Отруйні гриби і рослини
Не
меншу, ніж інфекційні захворювання небезпеку для здоров'я людини
представляють отруєння речовинами рослинного походження, грибами,
продуктами харчування, водою, перш за все, в теплу пору року.
Перші
симптоми такого отруєння виявляються через 2-4 години після вживання
їжі. При цьому у людини починається нездужання, нудота блювота, болі в
животі, частий рідкий стіл з домішкою крові. У постраждалого
підвищується температура тіла, знижується артеріальний тиск,
з’являється спрага, розвивається серцево-судинна недостатність.
Для
надання першої допомоги постраждалому від харчової токсикоманії
необхідно дати багато теплого пиття (1,5 – 2 літри), промити шлунок до
чистої води, дати активоване вугілля, проносне.
Особливо
необхідно звернути увагу на наявність в природі отруйних рослин і
грибів. Учні, йдучи в ліс, зобов'язані знати такі рослини і гриби, щоб
забезпечити своє здоров'я і здоров'я людей, що оточують його, підказати
незнаючому про небезпеку таких рослин.
Основними ознаками отруєння грибами є розлад зору, марення, галюцинації, судоми.
При
зборі грибів треба уміти відрізняти отруйні гриби від їстівних.
Особливо отруйні: бліда поганка, мухомор, жовчний гриб, несправжні
лисички і несправжні опеньки. Бліді поганки декілька схожі на
шампіньйони, але у блідої поганки нижня сторона капелюшка
зеленувато-бела, а в шампіньйонів – рожева.
Мухомор легко взнати по яскраво-червоному з білими плямами капелюшку. Інколи зустрічаються мухомори з сірими капелюшками.
Жовчний
гриб схожий на білий, але верхня частина його пенька покрита малюнком у
вигляді чорної або темно-сірої сіток, а м'якоть на зламі червоніє.
Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їх капелюшки рівні,
червоно-оранжеві, а не світло-жовті, як в їстівних, і з надломленого
капелюшка лисички виділяється білий сік.
Збираючи
опеньки, уважно оглядайте їх пеньки. В їстівних є кільце з плівки, а в
несправжніх такою плівки немає і пластинки під капелюшком зеленуваті.
Щоб
не отруїтися грибами, будьте уважні при зборі грибів. Якщо знайдений
гриб схожий на отруйний, якщо ви сумніваєтеся в його їстівності, краще
такий гриб не беріть. У любому випадку всі гриби, які ви назбирали
покажіть дорослій людині. Дуже старі плодові тіла їстівних грибів теж
можуть бути отруйними.
Сморчки
і деякі інші гриби перед споживанням двічі прокип'ятити, а воду після
кожного кип'ятіння злити. Разом з водою, що зливається, віддаляються
отруйні речовини, які містяться в цих грибах.
Збираючи лікарські рослини, слід не забувати і про отруйні. Їх так само, як і гриби треба добре знати і не чіпати.
Найчастіше
зустрічається блекота чорна, дурман звичайний, беладона. Частіше за
інших зустрічається блекота чорна. Брудно-білі пелюстки її квіток
покриті мережею фіолетових жилок. Клейко-пухнасте стебло блекоти має
неприємний запах. Отруйна вся рослина. При отруєнні з'являється
головний біль, прискорене серцебиття, утруднене дихання, сильне нервове
збудження, розширюються зіниці, в роті відчувається сухість. Блекоту та
інші отруйні рослини не слід брати в руки.
Источник: http://teacher.at.ua/publ/20-1-0-2104 |